Dobrý den,
ráda bych přispěla se svojí troškou do mlýna. já jsem řešila alergii na laktózu u své vnučky. Chodila do školy a nastavit vhodným způsobem jídelníček bylo v té době složité. Domnívám se, že dnes už i školní jídelny umí trochu pracovat s dietami, alergeny jsou zpravidla schopné nabídnout dětem alternativu bez mléka nebo bez lepku případně bez vajec.
Když jsme řešili akutní stav s lékařem, byli jsme poučeni, že je třeba odlišovat alergii na laktózu a intoleranci laktózy. Alergie je mnohem vzácnější a projevuje se většinou okamžitými výrazným příznaky, často i kožními, a to bez přímé závislosti na dávce laktózy. Naproti tomu nesnášenlivost laktózy je způsobena malou schopností tenkého střeva produkovat enzym laktázu, který laktózu ve střevě štěpí. U někoho může dokonce tento enzym chybět úplně. Ti potom mají po mléce a mléčných výrobcích většinou zažívací obtíže, nadýmání, průjem, bolesti břicha.
Laktázu mají ve střevě po narození všichni savci. Když se ale přestanou kojit, tak produkce laktázy často zaniká. Tak je tomu třeba u psů, kteří v dospělosti mléko vůbec nepijí a nemají jej dostávat. U lidí sice také produkce laktázy lehce klesá, ale u většiny lidí celoživotně přetrvává. U někoho je ale té laktázy málo.
Lidé s nesnášenlivostí laktózy nemají pít mléko a jíst mléčné výrobky, ve kterých se laktóza vyskytuje. Kysnutím či různým zpracováním, např. v jogurtových kulturách ale množství laktózy výrazně klesá, takže mnozí takoví lidé mohou kysané produkty či řadu sýrů v přiměřeném množství jíst. Většinou to vědí, protože si to sami vyzkoušejí a dobře si pamatují po čm jim bylo těžko. Navíc se dnes dá koupit mnoho mléčných produktů bez laktózy, které jsou pro každého jedince stravitelnější a "lehčí". Většina lidí, kteří mají nesnášenlivost laktózy tyto potraviny může v omezeném množství bez větších obtíží jíst.
Mléčný cukr (laktóza) je tzv. disacharid. To znamená, že se skládá ze dvou spojených molekul jednak glukózy a jednak tzv. galaktózy. Ve střevě se tento disacharid štěpí na ony 2 složky a ty se vstřebávají do krve. Proto také laktóza může zvyšovat glykémii a u diabetiků je nutné s ní počítat v denním režimu jako s jídlem. Když ale někdo mléčný cukr neštěpí, tak zůstává ve střevě, kde ho kvasí až bakterie - a to vyvolává to nadýmání a bolesti.
Mája