Dobrý den, Romane,
zdá se, že si Vaše vnučka kromě popálenin, dle Vašeho popisu, možná až 4. stupně, že si způsobila i úžeh. Stavy které popisujete jsou typické a jsou velmi nebezpečné. V krajní situaci to nejde bez asistence lékaře. Jde o to, že dojde k přehřátí organismu, a dehydrataci. Někdy to může dojít až tak daleko, že je třeba doplnit tekutiny intravenózně (Kapačkou). Rozhodně spálené tělo je potřeba chladit a ochlazovat a hydratovat. Vhodné je přikládat mokré a studené obklady. Pokud je horkost veliká tak pomohou i na čele, v zátylku, na zápěstí a u kotníků. Je třeba hodně pít, držet se ve stínu a odpočívat. Předpokládám, že nic jiného v tomto stavu stejně dělat nemohlanejvíc kouzelným slovem je mléko po opalování, případně konzultace v lékárně nebo s lékařem aspoň na telefonu, když byla zrovna v Portugalsku a nevím, jak je jazykové zdatná případně v komunikaci na sítě úspěšná.
Spálené tělo potřebuje energii, vodu, stín a klid. Staré praktiky, jak popisuje jsou samozřejmě stále funkční. Jde jen o to, že mléko po opalování nebo pantenol, jak zmiňujete, je účinnější. Pokud to vnučka k dispozici nemá, pomůže primární hydratace, chladivé mléčné produkty, které necháme na poškozené tkání dlouhodobě působit. Odvedou horkost, dodají pokožce ztracenou vláčnost a pružnost. doplní tekutiny, protože když třeba na pokožku aplikujete tvaroh, za pár hodin ho sloupáváte v tuhém stavu po kusech.
Samozřejmě je lepší takovým potížím předcházet, než hasit akutní požár. Proto musím zmínit, že každý, kdo cestuje na dovolenou by měl být na pobyt na slunci vybaven. Není vhodné spoléhat se na to, že si opalovací krém, případně krém propalování na sítě koupím. Je lepší mít sebou větší množství vlastního krému a v případě potřeby ho použít. V případě akutních potíží se nanáší mléka po opalování opravdu hodně a velmi často. Jedině tak zajistíte správnou hydrataci a regeneraci.
Součástí zabaleného zavazadla by mělo být také vhodné lehké bavlněné oblečení pro situaci, kdy je třeba chránit se před sluncem. Spálený člověk, když už může chodit, tak se nemůže vystavovat přímému slunci. Je třeba mí přiléhavé, ale bavlnění triko s dlouhým rukávem nebo košili a dlouhé valuty, ala legíny, aby žádná látka neklouzala po poškozené pokožce.
Já když jsem byla malá, tak jsem u moře nosila mokrou tátovu košili s dlouhým rukávem a i tak jsem se stále schovávala ve stínu. Jinak by mě to sžehlo jak trávu na pouštní stepi.
Přeji Vám i jiné krásné z zážiky z cest! Věřím že se vrátila ve zdraví a po pozorné péči má svoji pokožku v pořádku. Vy si určitě užijete její vyprávění a další příběhy.
S pozdravem Iveta Nejedlá,
moderátor
Doktor.cz